Het ziektebeeld Covid-19

Het ziektebeeld

De ziekte COVID-19 wordt veroorzaakt door een virus, dat in tegenstelling tot een bacterie, niet te behandelen is met een antibiotica. Na besmetting kan het 2-14 dagen duren voor iemand ziek wordt (bij ouderen vaak wat eerder). De belangrijkste klachten die vaak voorkomen bij COVID-19 zijn:

  • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)

  • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

  • Hoesten

  • Toegenomen kortademigheid of benauwdheid in rust of bij lichte inspanning

  • Verhoging of koorts

Ziekteverschijnselen bij ouderen

Uit ervaring blijken ouderen aspecifieke symptomen te laten zien bij COVID-19. Zo ontwikkelen zij niet altijd koorts of luchtwegklachten. Maar is er bijvoorbeeld sprake van een delier, vallen, flauwvallen, dehydratie en/of acuut functieverlies. Ook buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, oogontsteking, hoofdpijn of urineweg klachten kunnen op COVID-19 duiden. Dit vraagt extra alertheid aangezien juist bij ouderen COVID-19 een ernstig verloop kan hebben. Behalve ouderdom zijn mensen met obesitas, mannen in het algemeen, al aanwezige chronische ziektes en besmette COVID-19 zieken in de omgeving, risicofactoren.

Ziekteverloop

Mensen knappen vaak na 5 dagen weer op of het ziektebeeld verslechtert zich.
Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen:

  1. Milde verkoudheidsklachten

  2. Ongecompliceerde luchtweginfectie. Hoesten, soms kortademig.

  3. Gecompliceerde luchtweginfectie. De longblaasjes raken ontstoken, er is hevige benauwdheid en pijn op de borst.

Zie voor meer symptomen de uitleg bij (2) Triage.

Preventie bij COVID-19

Preventie van COVID-19 richt zich op het voorkomen dat anderen in de omgeving besmet raken. Dit wordt voorkomen door goede omgevingshygiëne en juist gebruik van PBM. Daarnaast richt de preventie zich op het voorkomen of beperken van complicaties. Denk hierbij aan ondervoeding, verminderde mobiliteit, verminderde ademhaling, stress, obstipatie en/of diarree. Kijk hierbij wanneer een doorverwijzing voor revalidatie of herstelzorg wenselijk is.