Nieuws
Donderdag 2 februari 2023:
Het Zorgpad Stervensfase is toegevoegd aan het onderdeel palliatief terminale zorg.
Woensdag 16 maart 2022:
Omgevingshygiëne; advies om na de route/dienst thuis te douchen en je kleding te wassen is verwijderd.
NB 15 maart 2022: Informatie van de rijksoverheid tav corona en persoonlijke beschermingsmiddelen kan gewijzigd worden na het persmoment van het kabinet. De link naar deze website staat bij: besmetting voorkomen, PBM en omgevingshygiëne.
Maandag 20 december 2021:
Thuisbehandeling: voorbeeld zorgplan van het Omaha classificatiesysteem handelen (bij vermoeden van) infectieziekten is geüpdate.
Thuisrevalidatie: voorbeeldzorgplan van het Omaha classificatiesysteem herstelzorg na COVID-19 is toegevoegd. Ook is er een casusbespreking toegevoegd over herstelzorg na COVID-19 zonder ziekenhuisopname opgenomen.
Vrijdag 5 november 2021:
Voorschriften PBM zijn aangepast naar de nieuwste inzichten.
Besmetting voorkomen bij medewerkers, cliënten en in de maatschap zijn vernieuwd.
Reanimatie is weer terug naar normale leidraad per 25 september 2021.
Informatie over Long-COVID is toegevoegd.
Maandag 1 november 2021:
Het zorgpad heeft oude informatie wat betreft PBM. Kijk voor de meest recente info mbt deze onderwerpen op de websites van het RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/professionals/buiten-ziekenhuis
Testbeleid is ook aangepast zie hiervoor de meest relevantie informatie op de website van het RIVM: https://lci.rivm.nl/lci.rivm.nl/covid-19/bijlage/zorgmedewerkersinzetentestbeleid
Dinsdag 29 juni 2021:
Disclaimer: de foto's in dit zorgpad zijn gemaakt in het begin van de eerste golf, waardoor op sommige foto's zorgverleners met zelfgemaakte mondmaskers zichtbaar zijn. Dit is niet evidence based, maar werd destijds als best practice gebruikt.
Vrijdag 29 januari 2021:
De tekst t.a.v. het werken voor zwangeren vanaf 28 weken is aangepast. Dit vind je terug onder het kopje besmetting voorkomen.
Overal waar chirurgisch mondmasker stond, is het gewijzigd in de FFP2 masker omdat het een nieuwe richtlijn is van de V&VN en binnenkort ook door het RIVM zal worden overgenomen is de verwachting.
Het dragen van een schort door meerdere collega's bij een covid positieve cliënt is verwijderd. Schort wordt na gebruik meteen weggegooid.
Er staat duidelijker vermeld dat jij of een cliënt, niet in quarantaine hoeven als er een FFP2 masker en handschoenen zijn gedragen.
Woensdag 23 december 2020:
Toegevoegd een webinar over de gezondheid en welzijn van (oudere) niet-covid cliënten bevorderen: hoe doe je dat?
Advies toegevoegd bij voorkeur tijdelijk niet douchen en liever niet vernevelen of daarbij minimaal een FFP2 mondneusmasker dragen. Vind je terug in Besmetting voorkomen.
Toegevoegd een handig document van Icare: Proactieve zorgplanning in de wijkverpleging. Deze vind je terug in 1. ACP.
Herzien het testbeleid in 2. TRIAGE. Hertesten na eerder een positieve test is bij immuuncompotente niet zinvol binnen 8 weken. Sinds 1 december 2020 is het mogelijk om te testen, zonder klachten, op dag 5 na een risicovol contact met een positief getest persoon.
Nieuwe update van de Leidraad Triage thuisbehandeling versus verwijzen naar het ziekenhuis bij een oudere patiënt met (verdenking op) COVID-19 toegevoegd. Deze vind je terug in 4. THUISBEHANDELING
Donderdag 19 november 2020:
Een nieuw item is aan het zorgpad toegevoegd, besmetting voorkomen; voor jezelf als zorgmedewerker, de cliënt en op maatschappelijk vlak.
Bij triage is het testbeleid toegevoegd
Woensdag 11 november 2020:
Gezien het opnieuw stijgende aantal COVID-19 besmettingen is per 9 oktober 2020 besloten voorlopig ALLE slachtoffers met een circulatiestilstand te reanimeren volgens de volgorde van handelen van volwassenen MET COVID-19. Het is voor de meldkamer ambulancezorg niet meer mogelijk om door middel van uitvragen tot een goede afweging te komen of het slachtoffer besmettelijk is of niet.
De voor- en nadelen van het hertesten na eerder een positieve test en het (preventief) testen van cliënten zonder klachten is toegevoegd onder het testbeleid. Ook is hier het protocol te raadplegen om een keelneuskweek af te nemen bij cliënten thuis.
De thuisbehandeling is aangevuld met informatie over de voorlichting en niet-medicamenteuze adviezen door verpleegkundigen en mogelijke behandelingen die reeds bij COVID-19 (al dan niet) in de 1e lijn kunnen worden opgestart.
Donderdag 29 oktober 2020:
Onder het kopje thuisbehandeling is informatie toegevoegd hoe om te gaan met ouderen die cognitieve klachten of dementie hebben.
Onder het kopje behandeling is informatie opgenomen over bron- en contactonderzoek
Maandag 28 september 2020:
Goed ventileren kan de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, beperken. Je kunt ventileren door ramen op een kier te zetten, via roosters of kieren, of met mechanische ventilatiesystemen. Daarnaast is regelmatig luchten van ruimtes belangrijk. Luchten doe je bijvoorbeeld door gedurende 10 tot 15 minuten ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten. Je laat dan in één keer veel verse lucht naar binnen. Doe dit bijvoorbeeld na het koken, douchen of nadat er meerdere mensen zijn samengekomen.
Vrijdag 10 juli 2020:
De symptomen van COVID-19 zijn uitgebreid, eveneens de criteria om te testen.
PBM zijn beschikbaar voor mantelzorgers, pgb-gefinancieerde aanbieders en vrijwilligers tijdens (intensieve of) palliatieve zorg.
Meer achtergrondinformatie is toegevoegd over zorg na overlijden.
Het reanimatiebeleid tijdens deze COVID-19 pandemie is herzien.
Het advies omtrent gebruik van ventilatoren en airconditioning thuis is toegevoegd.
Vrijdag 19 juni 2020:
Federatie Medisch Specialisten heeft op 28 mei een leidraad uitgegeven voor de nazorg voor COVID-19 (verdachte) patiënten behandeld in de eerste lijn. Deze is toegevoegd als naslag in thuisrevalidatie.
Donderdag 28 mei 2020:
Op de website www.wijkverpleging.org is feedback gekomen over het zorgpad. Dit kwam van wijkverpleegkundigen en huisartsen. De feedback is vooral erg positief. Er waren een paar kleine verbeteringen voorgesteld deze hebben we opgenomen in het zorgpad; een typfout in de vragenlijst ACP, de link naar de reanimatieraad is herstelt en een toevoeging is gedaan bij stervensfase.
Het onderdeel thuisrevalidatie is herzien op diverse punten: zoals PBM, samenwerken met andere disciplines. Het woord multidisciplinaire teams is vervangen. Ook is de website www.beteroud.nl toegevoegd.