3. BEHANDELING
De keuze van behandeling door cliënt en huisarts en mogelijkheden van diagnostiek.
Mogelijke behandelingen
De huisarts stelt een diagnose en start de zorg en/of behandeling op met inachtneming van de zorg- en behandelwensen van de cliënt.
De cliënt kan (4) thuisbehandeling ontvangen, opgenomen worden op een speciaal ingerichte COVID-zorgunit (afhankelijk van lokale situatie) of opgenomen worden in het ziekenhuis. Naast behandeling is ook een afwachtend of palliatief beleid een optie of wordt een twee-sporen beleid (gericht op herstel, dan wel comfort) verkozen. Er wordt dan bijvoorbeeld wel antibiotica ingezet, maar er wordt ook rekening mee gehouden dat dit niet voldoende is. Op dat moment kan er (5) terminale zorg ingezet worden.
Als een cliënt thuis komt uit het ziekenhuis of zorginstelling kan naast de genoemde thuisbehandeling of palliatief terminale zorg ook om (6) thuisrevalidatie gevraagd worden. Tenslotte gaan we in op de zorg rondom het (7) overlijden.
Bron- en contactonderzoek
Zie Besmetting voorkomen onder het kopje Bron en Contact onderzoek hoe te handelen voor mensen die een verhoogd risico lopen besmet te zijn geraakt.
Bronnen
(1) Thuisarts.nl - Ik heb klachten en wil me laten testen op corona
(2) NHG - Moleculaire diagnostiek naar COVID-19 in de huisartsenpraktijk (versie 26-05-2020)
(3) RIVM - Richtlijn COVID-19; directe diagnostiek (versie 25-09-2020)
(4) RIVM - Beleid SARS-CoV-2-PCR bij personen zonder klachten (versie 24-06-2020)
Meer achtergrondinformatie
RIVM - Het testbeleid in Nederland
Nursing - Keelneuskweek afnemen bij COVID-19 verdenking
Protocol bron- en contactonderzoek COVID-19 (versie 28 oktober 2020)