Besmetting voorkomen

CLIËNT

De maatregelen en adviezen verschillen per type contact en of het contact immuun voor COVID-19 wordt beschouwd.

Beleid voor contacten

MAATSCHAPPELIJK

Waar kan ik terecht voor informatie over besmettingsgevaar voor mijn cliënt die laaggeletterd is of geen Nederlands spreekt?

Het landelijk expertisecentrum Pharos heeft hiervoor een overzichtelijke informatiekaart samengesteld. Deze kaart is in het Nederlands, maar ook in andere talen beschikbaar via deze site.

Je kunt ook dit filmpje zonder gesproken audio over (voorkomen van) besmetting van de Universiteit van Stanford laten zien.

Omgaan met risicovol gedrag

In voorkomende gevallen signaleren we onzorgvuldig gedrag bij omstanders van de cliënt. Bijvoorbeeld een buurvrouw die onbeschermd in- en uitloopt bij een Covid-19 besmette persoon. Het past bij de rol van de wijkverpleging om daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Wat je kunt doen is alleen of met twee personen het gesprek aangaan en bespreek in het team de mogelijkheden om hier desnoods melding van te maken.

Bron - en contact onderzoek

Bron- en contactonderzoek

Nadat een medewerker, cliënt of andere naasten positief is getest vraagt dat om inzet van PBM en behandeling.

Niet in alle gevallen brengt de GGD mensen rondom de besmette persoon op de hoogte of op de juiste wijze op de hoogte. Voor zorgmedewerkers gelden nl andere quarantaine regels dan voor anderen. Ook is er verschil tussen wel of niet gevaccineerd zijn en de quarantaine regels die dan gelden.

Kijk hier voor de meest actuele informatie.